Sovint es parla dels beneficis de la dieta mediterrània… però sabem exactament què inclou i com seguir-la?
El mar mediterrani aporta als habitants dels pobles costers gran varietat de peix de costa, peix de roca i marisc. Els països que formen el mediterrani es caracteritzen per ser zones de cultiu d’oliveres, vinyes i de blat: Espanya, nord del continent africà, França, Itàlia, Grècia, Turquia. Acompanyant la dieta mediterrània també s’ha de destacar que tots ells tenen en comú en la seva cultura:
– El compartir la taula, menjar en companyia i de manera reposada.
– L’activitat física dels habitants d’aquesta zona (feines al camp, desplaçaments caminant),
– La migdiada.
En què consisteix la dieta mediterrània?
– Grans quantitats de productes d’origen vegetals: hortalisses, verdures, cereals, llegums i tubercles.
– Consum d’aliments de temporada i de proximitat.
– Oli d’oliva com a font principal de greix de la dieta.
– Consum de làctics principalment en forma de formatges i iogurts.
– Consum proteic format bàsicament per peix blanc, peix blau, aus i ous.
– Consum habitual d’olives, fruits secs i mel.
– Consum baix o eventual (celebracions, dies assenyalats) de carn vermella: xai, vedella, bou.
– A Espanya tenim l’exemple de la matança del porc: 1 cop a l’any!!! 1 porc del qual s’aprofita tot però que es comparteix.
– Consum de vi negre amb moderació i sempre acompanyant àpats.
– Ús d’herbes aromàtiques i poca quantitat de sal.
Descobreix els secrets de la Dieta Mediterrània Clic para tuitear
La piràmide de la dieta mediterrània es una manera visual de saber en què consisteix la dieta mediterrània. A la base hi ha els aliments que es recomana consumir en major quantitat (verdures, fruites i cereals). A mesura que anem pujant els aliments son de consum més eventual i en quantitats més moderades. Tot acompanyat de 2l d’aigua al dia i exercici físic.
Quins són els beneficis de la dieta mediterrània ?
La dieta mediterrània és un patró d’alimentació que ajuda a prevenir malalties cardiovasculars i certs tipus de càncers. El principal estudi científic que s’ha fet es el PREDIMED (prevenció amb dieta mediterrània). Per exemple, s’ha provat científicament que el consum elevat d’oli d’oliva verge extra pot reduir fins a un 66% el risc de patir càncer de mama en el context d’una dieta mediterrània (no en el cas de prendre oli però tenir una dieta diferent). Sobretot l’estudi Predimed ha tret conclusions a nivell de salut cardiovascular. S’ha pogut comprovar que una dieta mediterrània suplementada amb 30g de fruits secs al dia, dels quals 15 siguin nous, redueix un 30% el risc de malalties cardiovasculars i en concret un 49% el risc de patir un ictus sense provocar un augment de pes. També s’han fet estudis sobre els beneficis que aporta el vi negre, degut als polifenols, però aquí entra en joc també l’acció perjudicial de l’alcohol sobre l’organisme.
A continuació us deixo la meva intervenció al programa » Vespre a la 2 » de TVE on parlo sobre la dieta Mediterrània.
Deja una respuesta