Segur que en més d’una ocasió has sentit a parlar sobre els beneficis de la dieta japonesa com a un dels factors determinants per a explicar la extraordinària longevitat dels seus habitants.
El menjar japonès en general i el sushi en particular ha tingut un creixement exponencial en l’última dècada al voltant del món. Els restaurants japonesos s’han instaurat com una de les principals opcions gastronòmiques i prova d’això és l’augment de locals que ofereixen aquest tipus de menjar.
No obstant, hi ha certa confusió sobre el que ens aporta la dieta japonesa i si aquesta és especialment saludable. En aquest article tractaré d’aclarir els principals dubtes.
Primer de tot, vull aclarir que al Japó no només es menja sushi i que el sushi com l’entenem aquí tampoc és el més comú allà. El fet que part de la població japonesa sigui de la més longeva del món, no ha d’associar-se a aquest tipus d’aliments. Per saber el perquè de la seva esperança de vida hauríem de tenir en compte la genètica, l’ambient, el benestar emocional, el ritme de vida, el descans nocturn, l’activitat física i l’alimentació.
Principals beneficis de la dieta japonesa
-
Menjar en porcions petites
El menjar repartit en porcions petites facilita que ens saciem abans i sobretot, que puguem parar de menjar quan ens sentim plens, ja que no tindrem al davant un plat ple de menjar. A més, pot ajudar a menjar a poc a poc a les persones que solen menjar amb presses.
-
Menjar amb palillos és una manera de menjar més poc a poc, sobretot si no estem habituats a ells.
Menjar a poc a poc facilitarà la digestió dels aliments, augmentarà la sensació de sacietat i pot ajudar-nos a menjar menys.
-
El picant és bactericida.
Menjar aliments crus com el peix comporta sempre un risc de toxiinfecció alimentària. Per sort al Japó es consumeix juntament amb wasabi, una salsa picant amb efecte bactericida que ajuda a l’estómac a acabar amb els possibles bacteris del menjar.
-
Es menja més peix que carn.
Incloure el sushi a la nostra dieta, afavorirà el consum de peix en la nostra dieta. El consum de peix està caient al nostre país, on l’aportació proteica ve principalment de la carn. El peix provinent de la dieta japonesa ens aportarà proteïna, ferro, vitamina B12 i greixos saludables com l’omega 3.
-
La presentació dels plats ens ajuda a nodrir la gana visual o com s’entén més comunament gaudim menjant pels ulls.
Una de les màximes de la psiconutrició, disciplina que tractem en el nostre Centre de nutrició, és la de nodrir els diferents tipus de gana. La gana visual és un dels més potents i es nodreix de la visió de plats bonics i elaborats. Sens dubte, això és conegut pels japonesos, que saben cridar la nostra atenció visual.
-
El gingebre té propietats antiinflamatòries.
El gingebre és un antiinflamatori natural, que pot ajudar a alleujar els símptomes de malalties inflamatòries així com a recuperar-se després de la pràctica esportiva.
-
Utilització de proteïnes vegetals com el tofu.
La dieta japonesa va ser una de les primeres a introduir el tofu a occident i gràcies a això hem incorporat aquesta font de proteïna vegetal en la nostra dieta. Consumir tofu és una manera d’adquirir proteïnes d’alt valor biològic sense haver de recórrer a la carn.
Inconvenients de la dieta japonesa
-
S’afegeix sucre a la cuina: A arròs per fer sushi, l’ou per fer truita.
El consum de sucre és un dels principals problemes de la nostra dieta, molta gent desconeix la quantitat de sucre que consumeix en aliments ja preparats com el sushi. En general, els plats japonesos solen incloure en els seus ingredients el sucre.
-
La salsa de soja conté una elevada quantitat de sodi.
Com hauràs llegit en altres ocasions, el consum de sal que realitzem és superior al que es recomana per les organitzacions de salut. Una font important de sodi és la salsa de soja, que se sol afegir a totes les preparacions de menjar japonès.
-
Les algues contenen molt iode.
Aquest és un altre punt que genera molta confusió i és que en contra del que molta gent creu, el consum d’algues no és saludable ni aconsellable. La algues aporten quantitats de iode molt elevades. El consum de iode en excés és perillós ja que pot causar problemes de tiroides. El meu consell és que evitis el seu consum.
-
Consumir aliments proteics com el peix o l’ou crus sense cuinar.
Consumir aliments proteics crus com el peix o l’ou és pitjor que consumir-los cuinats per 2 raons principals: Primer, posa en risc la seguretat alimentària encara que se segueixi la legislació d’higiene i manipulació d’aliments. Segon, l’assimilació de les proteïnes per part de l’organisme també disminueix ja que el cuinat serveix com una digestió prèvia al consum que facilita a l’estómac la seva feina.
-
Utilització de fregits en forma de tempura.
La cuina japonesa no és sinònim de vapor, wok i planxa. També es realitzen preparacions altament calòriques i amb generació de substàncies nocives, com són els fregits que ells anomenen tempura.
-
Molts plats típics porten porc com ingredient.
Una de les crítiques que té a nivell nutricional la cuina espanyola és la seva elevada utilització de porc. Doncs al Japó també els encanta el consum d’aquest tipus de carn. Els plats japonesos a força de porc solen ser elevats en greix, a més de font de colesterol.
A continuació os deixo aquest article de l’Antonio Ortí publicat a la revista Objetivo bienestar, on col·laboro juntament a altres professionals de la nutrició com Ignacio Jáuregui, Pilar Riobó i Julio Basulto. En ell expliquem les propietats nutritives que tenen els ingredients bàsics de la cuina japonesa.
Deja una respuesta