El passat mes d’octubre la coach i mentora Agnès Ensesa em va fer una entrevista sobre coaching i alimentació que et convido a llegir a continuació. Desitjo que et resulti inspiradora i t’ajudi alimentar-te millor.
Cada vegada crec més que l’alimentació és fonamental per portar una vida sana, equilibrada i feliç. I avui us porto a una convidada molt especial per a mi, amiga des que teníem 5 anys, ella és Júlia Farré, dietista – nutricionista amb més de 10 anys d’experiència. Júlia té la seva pròpia consulta privada de nutrició a Barcelona on realitza dietes personalitzades per a tot tipus de persones i situacions. Complementa la seva activitat professional amb el que més li apassiona: comunicar en salut, donant xerrades de formació i col·laborant activament en diferents mitjans de comunicació com ràdio, premsa escrita i televisió.
Júlia, és un veritable honor tenir-te aquí i moltíssimes gràcies per haver acceptat aquesta entrevista!
Moltes gràcies Agnès, encantada de fer aquesta entrevista.
Com podem nodrir la nostra ànima per apropar-nos a la nostra essència, al que ens fa brillar i complir amb el nostre propòsit de vida?
Per aconseguir-ho la nostra manera d’alimentar-nos ha d’estar en consonància amb els nostres valors. Quan es diu la típica frase «som el que mengem» no només fa referència al procés de nutrició i salut sinó també a la nostra manera de ser i fer. Considero que a través de l’alimentació, expressem en part qui som i el nostre estil de vida i valors es veuen reflectits en ella. Alguns exemples poden ser:
– Persones que trien comprar productes de temporada i proximitat en un petit mercat en lloc de comprar productes processats i empaquetats en un gran hipermercat.
– Persones que aposten pels productes ecològics en comptes de per els convencionals.
– Persones vegetarianes que estan en contra del maltractament animal i preocupades pel medi ambient, etc.
Mitjançant la nostra manera de menjar expressem ideologies i maneres d’entendre el món.
Però de vegades les nostres eleccions alimentàries no sempre reflecteixen els nostres valors i llavors entrem en un conflicte intern que ens fa patir. Per exemple, jo em trobo molt sovint a la consulta persones que viuen a la ciutat i els agradaria tenir una alimentació més natural però no saben com accedir-hi. També és molt comú el cas de la persona que vol cuidar-se, que la seva salut i la seva imatge estètica són un valors molt importants per a ella, però que en l’entorn en què es troba li costa ser coherent amb aquesta idea. Per exemple per que sol menjar molt de restaurant i realitzar un elevat consum d’alcohol causa de la seva vida social.
Mitjançant la nostra manera de menjar expressem ideologies i maneres d'entendre el món Clic para tuitearQuins creus que són les causes i quines solucions ens proposes perquè honrem més qui som?
Per a cada persona les causes i les solucions seran diferents. Crec que hi ha 2 sensacions importants que valora molt la gent i que al final és el que tots volem aconseguir quan ens preocupem de què i com menjar: En primer lloc sentir-nos bé amb nosaltres mateixos. En segon lloc sentir-nos vitals, amb energia. Per a mi la vitalitat és un dels pilars fonamentals per tenir una vida saludable i feliç. Crec que és essencial per al nostre dia a dia i sobretot per poder tenir l’energia suficient per realitzar qualsevol canvi i progrés en la vida.
Com podem augmentar la nostra vitalitat a través de l’alimentació?
No es pot aconseguir vitalitat només a través de l’alimentació. Hi ha 3 factors que influeixen directament sobre la nostra vitalitat: Dormir, menjar i respirar. Si un dels 3 falla no aconseguirem sentir-nos de la manera que esperem. De fet estan interrelacionats entre ells: quan dormim de manera insuficient tenim més gana durant el dia, quan mengem poc ens sentim més cansats, si ens falta oxigen tenim més son, si mengem ràpid no podem respirar bé, etc.
És veritat que el cafè ajuda a disminuir la sensació de cansament? Hauríem prendre’n quan estem cansats o hi ha altres aliments que ens poden aportar més energia quan tenim aquesta sensació de fatiga?
El cafè és un gran estimulant, però no ho hem de confondre amb l’aportació d’energia. El cafè no aporta energia en absolut. El cafè augmenta la nostra capacitat de concentració, puja la tensió arterial momentàniament i retarda l’aparició de la fatiga. Això vol dir que si ens falta energia i triem prendre cafè en comptes de menjar i descansar poden passar diverses coses: que no ens faci cap efecte, que ens augmenti el nostre estat de nerviosisme però no d’energia o que ens faci sentir una falsa sensació de vitalitat que s’esvaeix quan passa l’efecte i llavors és quan caiem en prendre un altre cafè, i després un altre, i després un altre… és un peix que es mossega la cua, aquesta no és la solució.
Ens recomanes fer una dieta detox per netejar el nostre cos de toxines i millorar així els nostres nivells de benestar i vitalitat?
Les dietes DETOX són una altra dieta de moda, una dieta miracle, que t’intenta vendre la idea de benestar i resultats amb tan sols l’esforç d’uns pocs dies de cuidar-se. Però la vida no és així i el cos humà tampoc funciona així. Totes les reaccions metabòliques que realitza el nostre organisme produeixen substàncies de rebuig. El cos està preparat per eliminar-les sense problema a través de l’orina sense necessitat de realitzar una dieta específica. Mai podem estar 100% lliure de toxines ja que es produeixen cada segon que passa, cada vegada que respirem, que mengem, que fem esport, etc. El que sí que podem fer a través de la dieta és ajudar el nostre cos a netejar correctament i amb facilitat a través de la ingesta d’aigua, d’un consum elevat de vegetals i evitant un consum excessiu de proteïnes. Ah! I per descomptat evitar per complet els tòxics com l’alcohol i el tabac.
Júlia, moltíssimes gràcies per aquesta magnífica entrevista, amb tants consells útils per a la nostra vida diària.
Deja una respuesta