Un superaliment és un aliment que conté una quantitat molt elevada de nutrients i altres substàncies que s’ha demostrat que són beneficioses per la salut.
Aquests components amb propietats saludables són principalment:
- Vitamines: àcid fòlic (Vit. B9), vitamina A (en forma de betacarotens), vitamina E, vitamina D, vitamina K.
- Minerals: magnesi, calci, potassi, zenc, seleni, ferro.
- Fitoquímics: flavonoides, polifenols, licopens, carotenoides.
- Fibra: inulina, fructoligosacàrids, galactooligosacàrids, pectina, mucílags.
- Greixos: omega-3.
Quan es parla comunament sobre els “superaliments” se’ls hi atribueixen propietats preventives o inclús curatives de certes malalties com el càncer, la fibromialgia, l’artritis reumatoide, la osteoporosis, etc. I això, no ho podem dir de cap aliment, no és cert. No existeix cap aliment per si sol, que pel fet de menjar-lo de manera regular, ens protegeixi de malalties o ens guareixi d’una patologia que patim.
Per aquest motiu com a dietista – nutricionista no m’agrada utilitzar aquest terme, ja que és el conjunt d’hàbits de vida el que pot ajudar a prevenir malalties o millorar un estat patològic. Per tant, seria millor parlar de la “súper alimentació equilibrada, variada y saludable”, del “súper exercici físic diari”, del “súper descans nocturn reparador”, etc. Això no vol dir que no ha hagi aliments amb nutrients interessants dels del punt de vista de la nutrició que puguem incloure a la nostra alimentació.
No existeixen els superaliments o superfoods però menjar bé és una font de salut i cada cop hi ha més evidències científiques que ho corroboren.
Aquests són els 10 #superaliments dels que més es parla Clic para tuitearEm proposo a explicar què contenen 10 dels aliments mal anomenats “superaliments” o “super foods”:
1. Quinoa
Què és? La quinoa o quinua és un pseudo-cereal i ha estat l’aliment bàsic dels Inques durant milers d’anys.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Es recomana menjar quinoa per millorar la salut, perdre pes, guanyar massa muscular i prevenir la diabetis i el càncer.
Quines substàncies i nutrients conté? Conté proteïnes d’alt valor biològic, hidrats de carboni, fibra, calci, fòsfor, ferro, magnesi, vitamina C, E, B1, B2 i B3.
Què és el que realment fa per a la salut? És un aliment molt complet, que aporta proteïna equivalent a la de la carn i, per tant, ens pot ajudar a reduir-ne el seu consum amb els beneficis que això comporta. Com tots els aliments rics en fibra beneficia el trànsit intestinal i és un factor de prevenció del càncer de còlon. No conté gluten, per tant, la poden consumir els celíacs i persones amb intolerància al gluten. La podríem comparar nutricionalment amb els llegums com la soja, les llenties, els cigrons i les mongetes blanques.
2. Llavors de Chia
Què és? Les llavors de Chia són originàries de Mèxic i eren consumides pels Asteques.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Es diu que són aliments imprescindibles per als vegetarians, que milloren problemes digestius, que milloren el colesterol, que baixen la tensió arterial, que són un anticoagulant natural.
Quines substàncies i nutrients conté? Contenen proteïnes d’alt valor biològic, calci, magnesi, ferro, fòsfor, zinc, omega-3, vitamines B1, B2, B3 i A.
Què és el que realment fa per a la salut? Encara s’han de realitzar estudis científics concloents per poder afirmar quins beneficis té el consum de llavors de chia sobre la salut. El que podem afirmar fins al moment és que el seu contingut en Omega-3 d’origen vegetal (àcid alfa-linolènic) juntament amb els fitosterols que tenen efecte antioxidant pot ajudar a reduir els nivells de colesterol en sang. La fibra que conté incrementa la sensació de sacietat després del seu consum, però no es pot afirmar que ajudin a perdre pes. Aporten proteïnes d’alt valor biològic.
3. Cúrcuma
Què és? La cúrcuma és l’espècie que li dóna el color groc al curri. Molt utilitzada en la medicina tradicional hindú i xinesa.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Es creu que ajuda a prevenir i tractar el càncer, la diabetis, la malaltia de Crohn, l’artrosi i problemes digestius diversos. També s’utilitza per curar ferides produïdes per cremades.
Quines substàncies i nutrients conté? La cúrcuma conté un substància anomenada curcumina que s’ha demostrat ser antiinflamatòria i antioxidant.
Què és el que realment fa per a la salut? No hi ha evidència concloent entre el consum de cúrcuma i el càncer. En experimentacions en animals sí s’ha pogut observar que la cúrcuma redueix el sucre de la sang i que, per tant, podria ser un bon aliat per a les persones que pateixen diabetis. Tot i que no hi ha estudis suficients per poder recomanar la cúrcuma a persones amb malalties inflamatòries intestinals o amb còlon irritable. Les propietats antiinflamatòries de la cúrcuma fan que sigui un ingredient adequat per a persones amb obesitat i arteriosclerosi.
Llet daurada o llet d’or: S’està posant molt de moda i se li atribueixen grans propietats. Es pot preparar amb llet de vaca o amb llet vegetal com la de civada. Porta cúrcuma, aigua, pebre i oli de coco. Es fa bullir tot per barrejar-ho, un cop homogeni se li afegeix mel. Queda una beguda dolça i que agrada a molta gent.
4. All
Què és? L’all pertany al gènere Allium, la mateixa família de les cebes i els porros. S’utilitzava com a medicament per egipcis, hebreus, grecs i romans.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Es diu que té propietats afrodisíaques, que cura malalties i repel·leix vampirs. L’all més valorat dins dels super foods és l’all negre. Que és un all fermentat que incrementa la concentració de nutrients.
Quines substàncies i nutrients conté? L’all conté Vitamina C, B6, manganès, seleni i un antioxidant molt potent, l’alicina.
Què és el que realment fa per a la salut? L’all ajuda a baixar la tensió arterial, però no és suficient com per tractar problemes d’hipertensió i reduir les seves conseqüències. A més, cuinar amb all ajuda a utilitzar menys sal. L’all millora la circulació de la sang i els nivells de colesterol. Podria ser que l’all ajudi a prevenir refredats, però fa falta més investigacions per poder-ho afirmar. Hi ha estudis que suggereixen que l’all ajuda a prevenir el càncer de còlon i de recte.
5. Te verd
Què és? Tots els tes (negre, verd, blau) s’obtenen de la mateixa planta. La diferència és que per produir el te verd les fulles es couen al vapor, en canvi en els altres tes es produeix una fermentació.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? El te verd s’utilitza en la medicina tradicional xinesa per tractar-ho tot, dolors, depressions, malalties cardiovasculars, aprimament, prevenció de càncers i d’Alzheimer … Tot!
Quines substàncies i nutrients conté? Aporta vitamines del grup B, àcid fòlic, manganès, potassi, magnesi, cafeïna i catequines (antioxidants).
Què és el que realment fa per a la salut? No hi ha evidència per a poder afirmar que prendre té ajudi a prevenir el càncer. Prendre te verd no aprima. Les catequines del te verd podrien ajudar a reduir els nivells de colesterol en sang. Se sap que els antioxidants són positius per prevenir la demència i l’Alzheimer però no es pot afirmar que el te verd ajudi a combatre aquestes malalties. El te verd ajuda a prevenir càries dentals actuant com un antibacterià.
6. Magrana i suc de magrana
Què és? La magrana és una fruita provinent de l’orient mitjà que s’utilitza amb fins medicinals des de fa milers d’anys.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Es diu que enforteix els ossos, ajuda a prevenir malalties del cor, hipertensió arterial, processos inflamatoris i certs càncers com el de pròstata.
Quines substàncies i nutrients conté? Conté vitamina A, C, E, ferro i antioxidants com els tanins. Si la mengem sencera (no en forma de suc) és rica en fibra.
Què és el que realment fa per a la salut? S’ha demostrat en ratolins que menjar magrana ajuda a prevenir l’osteoporosi. Hi ha alguns estudis que han pogut demostrar que la magrana ajuda a frenar l’evolució del càncer de pròstata, sobretot en casos de recurrència. Prendre suc de magrana diàriament, sense sucre afegit, pot aportar beneficis a les persones amb arteriosclerosi i malalties coronàries.
7. Xocolata
Què és? La xocolata és un aliment que s’extreu del cacau, molt consumit en forma de beguda per tribus de Sud Amèrica. S’ha vist que algunes d’aquestes tribus tenen la pressió arterial molt baixa (la tensió arterial elevada és una de les principals causes de malalties cardíaques).
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Se li atribueixen les propietats de reduir la tensió arterial, prevenir accidents cerebrovasculars, prevenir el càncer i pal·liar l’estrès.
Quines substàncies i nutrients conté? El cacau aporta minerals com ferro, magnesi, manganès, fòsfor, zinc, i antioxidants com catequines i procianidines.
Què és el que realment fa per a la salut? Pel que fa a la tensió arterial sí que s’ha vist que pot ajudar a disminuir-la. Respecte a les altres suposicions (càncer, estrès, etc.) no hi ha evidència científica suficient. Per a molts aquest pot ser un dels superaliments més apetitós, de totes maneres, és important saber que els estudis que es fan amb la xocolata, no es fan amb la xocolata, sinó amb extractes de cacau.
8. Baies de goji
Què és? Són un fruit que s’utilitza en la medicina tradicional xinesa.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? S’usen per potenciar el sistema immunològic, el funcionament del cervell, protegir-se de malalties cardíaques, del càncer i en definitiva millorar l’esperança de vida.
Quines substàncies i nutrients conté? Contenen vitamina C, vitamina A, vitamina B2, ferro i seleni.
Què és el que realment fa per a la salut? Els estudis científics que s’han fet han utilitzat un extracte d’aquestes baies molt concentrat en nutrients, no amb les baies naturals, i l’evidència científica obtinguda és feble. Per tant, no es pot afirmar que menjant baies de Goji previndrem totes aquestes malalties.
9. Kale
Què és? Si hi ha una verdura que s’ha posat de moda als EUA és aquesta. Fins i tot li han dedicat un dia, el «National Kale Day» el primer dimecres d’octubre. És una varietat de col, de la mateixa família que el bròquil, la coliflor i les cols de Brussel·les.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Diuen que és una font inesgotable de nutrients, que ajuda a depurar el cos, que té un gran poden anticancerigen i antiinflamatori.
Quines substàncies i nutrients conté? Aporta poques calories, fibra, ferro, calci, vitamina C, A, K, fitonutrients (carotenoides i flavonoides) amb propietats antioxidants.
Què és el que realment fa per a la salut? És una verdura tan beneficiosa com la resta de verdures de la mateixa família. Consumir verdures és vital per tenir una bona salut i prevenir múltiples malalties.
10. Gingebre
Què és? És una arrel que s’utilitza sobretot com a condiment i prové de les zones tropicals d’orient. Va arribar al Mediterrani a mà dels fenicis. Era la segona espècie preferida dels romans després del pebre. Té un sabor lleugerament picant, amarg, dolç i cítric.
Quins beneficis i propietats fantàstiques se li atorguen? Se li atorguen propietats medicinals per a problemes com males digestions, gasos i vòmits, també es diu que aporta energia i vitalitat a l’organisme, que té propietats afrodisíaques (incrementa la libido i combat problemes de ereccions), que ajuda a reduir el colesterol i que és antiinflamatori i antibacterià.
Quines substàncies i nutrients conté? Aporta fibra, proteïnes, vitamina C, àcid alfa linolènic, àcid linoleic i una substància anomenada «gingerol».
Què és el que realment fa per a la salut? S’ha pogut demostrar que té propietats digestives i que ajuda a reduir nàusees i vòmits. Hi ha indicis que podria ajudar a reduir el colesterol dolent o LDL en sang i els triglicèrids però calen més investigacions per a poder contrastar-ho. No es recomana el seu consum en casos de gastritis, úlceres en el sistema digestiu, embaràs, lactància i menors de 6 anys.
Aquests són alguns del superaliments dels que més es parla, no obstant, també hi ha altres que podríem incloure en la llista per la seva aportació nutricional. ¿En conéixes algun mes? Quins inclous a la teva dieta? Hi ha algun altre superaliment que afegiries a la llista?
Us convido a que em deixeu un comentari amb les vostres aportacions.
Hola muy buenas noches, que me podria decir del AMARANTO?
Soy mexicana, y ocupo mucho este pseudo cereal, que contiene un alto valor proteico, y quee gracias a la colonización, se prohibio su consumo. Este alimento era sagrado para nuestros pueblos prehispanicos….
Hola Nany, muchas gracias por tu comentario. El amaranto, al igual que la quinoa, aporta hidratos de carbono complejos, fibra y proteinas de alto valor biológico. Muy interesante tu aportación!
Un saludo desde Barcelona!
Me gustaria tener información sobre la planta Moringa. Gracias. Saludos
Hola Felix, siento no poder ayudarte, desconozco dicha planta. Un saludo,