
Enten les diferències entre colesterol dolent i colesterol bo.
Sovint sentim en el nostre entorn els conceptes de colesterol dolent i colesterol bo. A continuació aclaro quines són les diferències i el per què d’aquesta nomenclatura. Comencem pel principi:
Què és el colesterol?
El colesterol és un greix que fabrica el fetge, per tant, en tenen circulant per la sang tots els animals que tinguin fetge. El colesterol és necessari per la vida, ja que té funcions dins del’organisme: és necessari per a la producció d’hormones, d’àcids biliars i de vitamina D.
La sang és un medi aquós i el colesterol és un greix. Per tant, no pot circular lliurement a través del cos. Imagina una gota d’oli en un got d’aigua, no pot moure’s correctament. Per aquesta raó el colesterol necessita un vehicle que l’ajudi a viatjar per la sang. Aquests vehicles són les lipoproteïnes. Hi ha 2 lipoproteïnes que transporten el colesterol:
- LDL és una lipoproteïna que està circulant lliurement per la sang sense un rumb fixe. Quan una cèl·lula de qualsevol part del cos necessita colesterol el té al seu abast. El problema per la salut comença quan la quantitat de LDL és molt més elevada que la demanda que tenen les cèl·lules, per tant, hi ha massa LDL per la sang que no es farà servir i es pot començar a acumular, agregar, inflamar i formar un placa d’ateroma dins de les artèries. Per aquest motiu el colesterol LDL es coneix com a colesterol “dolent”.
- HDL és una lipoproteïna que transporta colesterol cap al fetge on serà metabolitzat, és a dir, gastat, destruït. Això vol dir que neteja la sang d’un excés de colesterol. Per aquest motiu el colesterol HDL es coneix com a colesterol “bo”.
¿Com puc saber com està el meu colesterol?
Amb una analítica de sang. El colesterol total és un valor que té en compte tot el colesterol que tenim circulant per la sang, sense distingir de quin tipus es tracte. Es recomana que estigui per sota de 200 mg/dl. Entre 200 i 240 mg/dl es considera alt, i per sobre de 240 mg/dl es considera molt alt.
El colesterol HDL o colesterol “bo” es recomana que estigui per sobre de 45 mg/dl, però té un efecte protector de malalties cardiovasculars quan es troba per sobre de 60 mg/dl. Per tant, si el tenim alt millor que baix.
El colesterol LDL o colesterol “dolent” es recomana tenir-lo per sota de 130 mg/dl. Tot i així pot ser que tinguem algun paràmetre alterat i que el metge ens digui que el colesterol bo compensa el dolent i que no ens preocupem. Aquesta frase fa referència a l’índex aterogènic, que relaciona el colesterol total amb el colesterol bo i calcula si tenim risc de tenir problemes de salut a causa dels nivells de colesterol. Aquest índex es calcula dividint el colesterol total entre el colesterol HDL. El resultat per ser favorable ha de ser igual o inferior a 4,5.
En un cas suposat, on el colesterol total sigui 221 mg/dl i el colesterol HDL de 108 mg/dl. El colesterol total surt elevat però si calculem l’índex aterogènic veurem que surt correcte:
221 colesterol total / 108 colesterol HDL = 2,05
Això vol dir que, tot i que el colesterol total està per sobre de 200, no ens hem de preocupar, ja que l’índex aterogènic és baix.
¿Per què pot estar alt el colesterol?
El colesterol pot estar elevat per una causa genètica, és el que es coneix com a hipercolesterolèmia familiar. Això vol dir que el cos fabrica massa colesterol. En aquests casosel colesterol apareix elevat en edats joves i no es relaciona amb hàbits de vida. El colesterol també es pot incrementar degut a mals hàbits de vida. Això inclou la falta d’exercici físic, beure alcohol i seguir una dieta inadequada.
¿Què menjar i què evitar per reduir els nivells de colesterol en sang?
Per explicar com afecta l’alimentació sobre el colesterol de la sang he preparat un test verdader o fals:
1. Per baixar el colesterol s’ha de deixar de menjar ous. Fals: És cert que el rovell de l’ou conté colesterol. Per aquest motiu fa uns anys s’aconsellava liminar el seu consum. S’ha pogut comprovar que menjar ous amb moderació (uns 4 cops a la setmana) no afecta negativament als nivells de colesterol. El rovell de l’ou conté lecitina i biotina, substàncies que ajuden a reduir els nivells de colesterol.
2. Les patates fregides tenen colesterol. Fals: Cap aliment d’origen vegetal conté colesterol. Per tant les patates, siguin bullides o fregides, no aporten colesterol al cos. Això no vol dir que si tenim el colesterol alt i mengem patates fregides no ens afecti negativament. Els fregits són aliments no aconsellats quan hi ha una dislipèmia (tenir alterats els triglicèrids o el colesterol en sang).
3. Menjar salmó ajuda a baixar el colesterol. Veritat: El salmó és un peix blau i aporta omega-3, un greix cardiosaludable que ajuda a normalitzar els nivells en sang de colesterol. 4. Menjar nous puja el colesterol bo. Veritat: Les nous contenen àcids grassos poliinsaturats, concretament àcid linolènic o omega-3 vegetal que incrementa els nivells de colesterol “bo” i disminueix els nivells de colesterol “dolent” i colesterol total.
5. Picar cacauets puja el colesterol. Fals: Els cacauets no contenen colesterol. Si són fregits, salats i en mengem massa ens poden provocar un augment de pes que sí podria afectar als nostres nivells de colesterol.
6. L’oli d’oliva es cardiosaludable. Veritat: L’oli d’oliva conté greixos monoinsaturats i antioxidants com la vitamina E, que augmenten el colesterol HDL impedint la formació de plaques d’ateroma a les parets de les artèries.
7. El pernil de gla no té colesterol. Fals: El pernil, sigui del tipus que sigui, conté colesterol. En el cas del pernil de gla s’ha pogut comprovar que el perfil de greixos que té és cardiosaluble i pot ajudar a millorar els nivells de colesterol. Per tant, sempre i quan no tinguem la tensió alta, en podem menjar si tenim el colesterol elevat.
8. Per baixar el colesterol hem de menjar aliments integrals. Veritat: Els cereals integrals aporten fibra. La fibra disminueix l’absorció de colesterol procedent de l’alimentació i present en la bilis a l’intestí.
9. El formatge light es un producte adequat si tenim el colesterol alt. Fals: El formatge light serà més adequat que el formatge orginal per que conté al menys un 30% menys de greix. Tot i així aporta greix i en ell hi ha present el colesterol.
10. Menjar xocolata negra és millor que la xocolata amb llet si tenim el colesterol alt. Veritat: El cacau pot ajudar a reduir els nivells de colesterol en persones amb alt risc de malaltia cardíaca. No podem aconsellar menjar xocolata a tothom per millorar els nivells de colesterol, però si en mengem millor que tingui un percentatge elevat de cacau.
Conclusions
El consum de greixos és important per a tenir uns bons nivells de colesterol. La dieta per reduir el colesterol ha de ser rica en greix monoinsaturat com el que hi ha present en l’oli d’oliva o l’alvocat. També en greixos poliinsaturats com l’omega-3 del peix blau i la seva versió vegetal, l’àcid linolènic de les nous. A part dels greixos hi ha altres substàncies destacables, com la fibra i els antioxidants presents, per exemple, en les fruites cítriques, i els esterols vegetals presents a les verdures. No hem d’oblidar que si patim sobrepès o obesitat el més important és corregir el pes. Al aprimar-nos disminuiran els nivells de colesterol i el risc de patir malalties cardiovasculars.
A continuació us deixo la meva intervenció al programa " Vespre a la 2 " de TVE on parlo sobre el colesterol.
.
Júlia Farré. Dietista – Nutricionista