Com aprimar-se de manera saludable
Les dietes per aprimar són afrontades per moltes persones amb negativitat, ja que creuen que començar una dieta, suposarà enfrontar-se a un camí ple d’obstacles i difícil de superar.
Com a dietista – nutricionista, la meva manera d’afrontar una dieta d’aprimament s’allunya molt d’aquests pensaments negatius. La dieta s’ha de percebre com una cosa positiva, que t’ajudarà a sentir-te millor. Crec que un dels principals beneficis que aporta a les persones seguir una pauta dietètica, és que els ajuda a posar un cert ordre en les seves vides, que potser havien perdut. L’organització dels àpats, la planificació de la compra o l’estabilitat en els horaris, en són alguns exemples.
No has d’oblidar que la dieta per perdre pes és un entrenament per aconseguir un canvi d’hàbits en molts altres aspectes relacionats amb la teva salut. Aprendre a menjar i cuinar de formes diferents, serà especialment important per aconseguir mantenir el pes un cop assolit el nostre objectiu.
Un altre aspecte molt important que has de tenir en compte, és que el règim ha de començar i acabar. Un dels problemes més comuns en les persones que volen aprimar-se és estar contínuament començant i abandonant una dieta. Per això, és important marcar uns objectius concrets en el temps que tu et vegis capaç d’assolir.
Sóc conscient que no tots els moments són òptims per enfrontar-se a una pauta dietètica. Quan decideixis fer-ho, has de tenir clar que estàs en disposició de realitzar canvis importants i intentar afrontar-la amb la millor de les actituds.
El nostre objectiu no haurà finalitzat quan hagis aconseguit baixar de pes, sinó que haurem arribat a l’èxit un cop superats dos o tres mesos mantenint el pes desitjat.
Moltes persones que acudeixen a la consulta em diuen frases com «Jo la teoria de la dieta ja me la sé, només necessito que em cridin l’atenció quan m’equivoco, que algú em controli». La meva experiència com a nutricionista em diu que aquestes persones han seguit dietes per perdre pes que no els han funcionat, i que a més els han generat malentesos sobre el que han i no han de menjar. Haurem de desaprendre els errors i mites sobre l’alimentació per començar un procés d’aprimament nou i diferent als anteriors.
A més de realitzar l’estudi del cas i lliurar la dieta, t’acompanyo en tot moment durant el procés d’aprimament, t’explico com aconseguir els teus objectius, resolc els teus dubtes i monitoritzo els canvis. A cada visita veiem el canvi de pes per poder veure d’on ve (aigua corporal o greix) i també realitzo mesures de volum per veure en cada moment els centímetres perduts.

Has de pensar que anar a la consulta del dietista – nutricionista, és una manera d’agafar el compromís amb tu mateix, de seguir donant passos fins a aconseguir els teus objectius. El compromís mutu entre nosaltres, ajudarà a reforçar el teu compromís individual.
Per a mi hi ha dos punts clau perquè una dieta d’aprimament tingui èxit:
- NO PASSAR GANA: Les dues primeres setmanes poden resultar les més dures, podent arribar a notar certa sensació de gana, però ha de ser una sensació passatgera fins que l’estómac s’acostumi als nous hàbits. És totalment impossible mantenir en el temps una dieta en què es passa gana. Sovint, em trobo amb persones que han seguit una dieta estricta i poc saludable sota la promesa de perdre pes ràpid. Això sol desencadenar en un efecte rebot en el pes corporal i danys psicològics en la persona, que acaba per sentir certa sensació de fracàs.
- El que mengis durant la dieta T’HA D’AGRADAR, sempre tenint en compte que potser els teus aliments preferits no es trobin a la llista. És molt important que gaudeixis els plats programats en la teva pauta dietètica. És per això que sempre acordo amb les persones els plats que introduirem en el règim.
Cercle viciós / Cercle virtuós
El cercle viciós és el que ens fa trobar-nos pitjor amb nosaltres mateixos. Creiem que ens sobren quilos, no anem al gimnàs perquè ens sentim malament i això ens fa augmentar de pes, com hem augmentat de pes no podem fer exercici i cada vegada ens sentim pitjor. És un peix que es mossega la cua, una situació difícil de canviar.
El meu objectiu és que quan estàs en aquesta dinàmica, siguis capaç de passar del cercle viciós al cercle virtuós. Aconseguiràs començar a baixar de pes, adquiriràs hàbits més saludables, et sentiràs millor i podràs començar a moure’t més o fins i tot anar al gimnàs, això et farà perdre pes més fàcilment. Finalment aconseguiràs haver adoptat una dinàmica positiva en la teva vida que et conduirà més fàcilment cap al teu objectiu.
L’exercici físic no és imprescindible per aconseguir aprimar-se, però és altament recomanable. Fer exercici físic t’ajuda a baixar de pes més fàcilment i a sentir-te millor, és una empenta extra per introduir-te en el cercle virtuós. A més, al aprimar-se alhora que es fa esport, s’aconsegueix millorar el to muscular que ajuda a combatre la flacciditat.

Perdre pes ràpid
Potser et preguntis: Quant de temps estaré a dieta? Quant trigaré a arribar al meu objectiu? La resposta és molt senzilla: doncs depèn. Cada persona s’aprima al seu ritme. El més important és no estancar-se, és a dir, no baixar molt a l’inici i després deixar de baixar de pes. S’ha d’anar baixant d’una manera constant durant tot el procés d’aprimament.
Com més pes et sobri, més quilos baixaràs de manera ràpida. Si et sobren 5 kg o menys, els perdràs més a poc a poc que si te’n sobren 20. De mitjana, es considera correcte una baixada de 0,5 a 1 kg per setmana. Menys de mig quilo a la setmana, podem considerar que és una baixada lenta. Més d’1 kg a la setmana significarà que estàs baixant molta quantitat d’aigua corporal (no greix) per tant, és un ritme d’aprimament que es frenarà al cap de poc temps i serà un pes que molt fàcilment tornaràs a recuperar. Podríem estimar que amb una dieta personalitzada hipocalòrica baixaràs de mitja 3 kg al mes.
Això no vol dir que cada setmana baixaràs 750 grams, ja que hi haurà setmanes que pots arribar a perdre 1kg i d’altres que no arribis a baixar ni el mig quilo. En un procés d’aprimament gairebé sempre hi ha setmanes en què es baixa molt bé de pes i d’altres en què no es baixa pràcticament res. Pot resultar desmoralitzador quan succeeix però cal tenir paciència i mirar el que s’ha aconseguit a llarg termini. Per aquest motiu, no recomano als meus pacients que es pesin a casa seva. Les persones que es pesen cada dia, fins i tot diverses vegades, poden arribar a desesperar-se quan estan menjant bé i veuen que la bàscula no baixa. També viceversa, és a dir, que si estan baixant bé de pes es salten més la dieta perquè veuen que «s’ho poden permetre». Sigui quin sigui el resultat de la bàscula serveix «d’excusa» per abandonar o saltar-se la dieta. La meva recomanació és que et concentris en la teva dieta i no en el pes corporal. En les visites de control que realitzo cada 2 setmanes podrem analitzar junts com ha anat, si el pes perdut és greix o aigua i el perquè de cada situació.

Com treballo?
Adapto la dieta a cada persona. El tipus de dietes que faig són hipocalòriques, basades en el concepte de dieta equilibrada. Una dieta hipocalòrica és aquella en la qual s’aporta a l’organisme menys calories de les que es gasten durant el dia. Calculo la despesa energètica de cada persona (segons pes, sexe, edat, feina, exercici diari,…).
Le meves dietes són equilibrades: Són dietes saludables en què no elimino cap grup principal d’aliments. Una de les coses a les que dono més importància és a ensenyar la mida correcta de les racions. El concepte «gran» i «petit» és diferent per a cada persona i família pel que sovint cal ensenyar a les persones la mida correcta per a cada un.
Estaré encantada d’acompanyar-te durant la teva dieta i que aconseguim junts els teus objectius 🙂
Júlia Farré dietista – nutricionista