Com cada començament d’any, moltes persones comencen aquest mes de gener amb nous propòsits i metes a assolir. Molts d’aquests propòsits tenen a veure amb la incorporació d’hàbits saludables com començar una dieta, fer exercici físic o deixar de fumar. Algunes d’aquestes persones aconseguiran assolir i mantenir els seus objectius i d’altres deixaran de fer-ho al cap de pocs dies o setmanes de començar.
Si el teu propòsit és començar una dieta, avui vull donar-te la meva visió sobre què és el que ens hem de preguntar a nosaltres mateixos abans de començar-la per evitar caure en l’abandó sense aconseguir l’objectiu inicial plantejat. A continuació et detallo les preguntes que has de qüestionar-te:
Has fet dieta alguna vegada?
Si la resposta és «NO», endavant, acudeix a un dietista – nutricionista, informa’t i porta a terme una dieta saludable i personalitzada per aconseguir el teu objectiu.
En cas que ja ho hagis intentat anteriorment, és important que evitis caure en un procés de dietes cròniques. Això passa en nombroses ocasions quan iniciem la dieta al gener, al març l’abandonem, al juny la tornem començar de nou, a l’estiu tornem a deixar-ho, per al setembre tornar a iniciar el procés… i així en un constant cercle.
La importància del canvi d’hàbits
En aquest punt és clau treballar al costat del dietista-nutricionista el canvi d’hàbits, que aprenguis a menjar el que t’agrada de manera equilibrada, a introduir nous aliments en la teva dieta, a cuinar noves receptes. En definitiva, que la dieta et permeti assimilar uns nous hàbits que t’acompanyin per a tota la vida i no només durant 3 mesos. D’aquesta manera evitaràs viure constantment amb la «mentalitat dieta».
També és important que analitzis el teu cas concret, què és el que va fallar altres vegades, per intentar evitar que es torni a produir. Si vols un resultat diferent hauràs de fer alguna cosa diferent.
Per què vols fer dieta? Què és el que realment vols aconseguir?
Perquè he de perdre pes no és un motiu… Quina és la teva motivació veritable i real? Uns exemples?
- Perquè vull sentir-me bé amb mi mateix/a.
- Perquè vull estar més àgil.
- M’agradaria participar/millorar les meves marques en una competició esportiva.
- Vull recuperar la meva vida sexual.
Es poden posar mil exemples, però has de trobar el teu.
Estàs 100% compromès/a amb tu mateix/a per a aconseguir-ho?
No serveix tenir un compromís d’un 90%, necessites estar al 100% de compromès per aconseguir aconseguir el teu objectiu. T’imagines estar compromès amb la teva parella en un 50%? El compromís o és total o no existeix.
Tampoc serveix que traspassis la responsabilitat en el professional que t’ajudi en el procés. La gran part de l’èxit en el procés està en el teu compromís.
Necessites estar compromès al 100% amb tu mateix per aconseguir el teu objectiu amb la dieta. #centrojuliafarre Clic para tuitearQuins impediments creus que pots trobar a l’hora de fer dieta?
Alguns exemples poden ser: no tenir temps per cuinar, viatjar molt, passar gana, por a avorrir-me amb els plats, rebuig a les verdures…
El que et recomano és que busquis possibles solucions a aquests impediments perquè quan arribin no siguin motiu d’abandonament de la dieta. Per exemple: practicar el batch cooking, programar els viatges i buscar en quins restaurants podries menjar, fer una dieta adequada a les teves necessitats energètiques, buscar receptes noves o apuntar-te a un curs de cuina, menjar aliments d’una manera que mai abans hagis fet, etc.
Què significa per a tu fer dieta? És positiu o negatiu?
Si per a tu fer dieta té un significat negatiu és millor que ni la comencis, està destinada al fracàs. Has de percebre la dieta com un regal que et fas a tu mateix, per millorar la teva salut, la teva autoestima, la teva qualitat de vida, etc. És donar-te una segona oportunitat per reaprendre a menjar d’una manera diferent, d’acord amb els teus valors i objectius.
Què vols fer un cop «acabada» la dieta?
Si estàs pensant en menjar tot allò que no has estat menjant les últimes setmanes o mesos, i tornar als teus hàbits anteriors, el procés no t’haurà servit per a res. L’objectiu ha de ser assimilar i consolidar en el teu dia a dia uns hàbits saludables. La bona dieta és la que mai acaba, sinó la que ha vingut per quedar-se. Encara que clar està que hi ha certs productes i quantitats que canvien d’una dieta d’aprimament a una de manteniment, però la base hauria de ser la mateixa.
Gaudeixes menjant?
Si la resposta és negativa, no et costarà seguir un règim alimentari. Si la resposta és positiva és important que segueixis gaudint del menjar, encara que canviïs els teus hàbits. Sempre has d’intentar gaudir en les teves ingestes al llarg del dia i de la setmana.
Menjar és la teva única font de plaer o la principal del teu dia a dia?
Potser no és el moment de fer restriccions. Tracta de treballar en buscar un plaer equivalent abans de realitzar el règim alimentari. Per exemple: teixir, cuinar, llegir, fer esport, pintar, ballar, etc.
T’angoixa haver de pensar en el menjar durant tot el dia i acabes obsessionant-te?
Intenta involucrar, si és possible, a persones del teu entorn perquè t’ajudin a planificar un menú, anar a comprar, cuinar… de manera que no recaigui sobre tu tota la responsabilitat i decisions. Et sentiràs més alliberat/a i no caldrà estar pensant en els aliments que pots o no menjar. En cas que estiguis sol/a pots cenyir-te a seguir un menú tancat.
Tens interioritzats mites sobre alimentació?
Et prohibeixes a tu mateix/a aliments i/o productes perquè creus que no són saludables o adequats o que engreixen? T’aconsello que t’assessoris correctament sobre aquestes creences i mites. El millor lloc per a això és la consulta del dietista-nutricionista. Aquest punt és important per no tenir prejudicis davant certs aliments que et puguis trobar a la teva pauta dietètica.
Per fi t’has decidit?
No saps per on començar? Torno a recomanar encaridament que acudeixis al professional indicat que no és altre que el Dietista-nutricionista. Evita la dieta de la teva veïna, el teu company de gimnàs o de feina. En la majoria dels casos no et permetran arribar al teu objectiu de la millor manera ni s’adaptaran a les teves necessitats particulars.
Et segueixen quedant dubtes sobre quins aspectes has de tenir en compte a l’hora de començar una dieta? No et queda del tot clar com et podem ajudar-te en la consulta de nutrició? Deixa’ns les teves preguntes en els comentaris i estaré encantada de respondre’t.
Una abraçada i espero que puguis complir tots els propòsits d’aquest nou any que comença.
Excelente informacion, gracias!
Muchas gracias a ti Nancy por tu comentario. Un saludo!
Muy interesantes reflexiones sobre las dietas y los mitos que muchas veces nos hemos creido. Lo cierto es que llega el verano, y casí todo el mundo quiere perder algunos kilos de más que ha cogidodurante el año.
No obstante, y haciéndome pensar sobre las preguntas que has puesto y respondido, la gente sacia sus problemas o angustias con algo, y mucha gente lo sacia con la comida.
Para mi, una de las mejores maneras de adelgazar de forma duradera es comiendo lógicamente sano, pero logrando la paz interior. Estas dos factores te hacen volver al peso que necesitas.