El restrenyiment és una condició comuna que afecta persones de totes les edats.
S’ha de tenir en compte que no hi ha un trànsit intestinal ideal, per tant, cada persona té un ritme diferent que dins de la normalitat pot variar des de tres vegades per dia, fins a 3 vegades per setmana. La manca d’activitat física i una dieta inadequada, són les causes més freqüents d’aquest problema intestinal.
Què vol dir anar restret?
- Anar de ventre menys de 3 vegades per setmana.
- Fer una femta dures i en forma de boletes.
- Tenir sensació de no haver buidat prou després d’haver anat al bany.
El restrenyiment, si és ocasional, no ens ha de preocupar massa. No obstant això, si es converteix en una condició a llarg termini (crònic) arribarà a causar dolor i malestar significatius, afectant a la qualitat de vida de la persona que el pateix i podent derivar en greus problemes de salut.
El més complicat és corregir el restrenyiment crònic. Normalment aquest problema de ritme intestinal s’inicia en la infància i l’adolescència.
Sabies que el restrenyiment crònic s'inicia en la infància o en l'adolescència? Clic para tuitear
El restrenyiment pot ser de dos tipus:
- Proximal o de trànsit: És un problema de motilitat intestinal (moviments de l’intestí) que provoca que el trànsit sigui lent. Com més lent és el trànsit més es va assecant la femta i, per tant, pesa menys, ocupa menys volum i costa més d’evacuar. Això pot derivar en conseqüències greus per al nostre organisme, com diverticles i càncer de còlon.
- Distal o terminal: És un problema de l’anus i el recte. En el moment d’anar al lavabo, l’esfínter es tanca en comptes d’obrir-se i s’ha de fer molta força per aconseguir evacuar. Aquest problema pot desencadenar en hemorroides i fissures anals. Aquest tipus de restrenyiment sovint deriva per aguantar-se les ganes d’anar de ventre en moments en què no ens és possible anar-hi. Amb el pas del temps, si repetim aquesta conducta, el cos deixa de avisar-nos de la necessitat d’anar al lavabo i poc a poc es va perdent aquest estímul.
Quines solucions podem trobar per a aquests problemes de trànsit intestinal?
1. Gimnàstica abdominal hipopressiva (GAH)
Aquest tipus de gimnàstica, consisteix a realitzar una sèrie d’exercicis abdominals que tenen com a objectiu corregir la postura de cada persona, tonificant la musculatura de la faixa abdominal i el sòl pèlvic. Aquests exercicis poden ajudar a millorar el trànsit intestinal. A més, els exercicis hipopressius estan també indicats per a corregir altres problemes com lumbàlgia, mala circulació, pèrdues d’orina o problemes menstruals, entre d’altres.
2. Massatge abdominal
Consisteix a efectuar un massatge a la zona abdominal seguint la forma del còlon descendent, transvers i ascendent. La repetició d’aquest massatge pot ajudar afavorir el trànsit i la motilitat intestinal.
3. Activitat física
Aquest és un aspecte molt important per millorar el ritme de l’intestí. Moure’ns augmenta el peristaltisme intestinal, és a dir, els moviments naturals de l’intestí necessaris per tenir un bon trànsit. Podem ajustar el tipus i el ritme de l’activitat física a la nostra edat i condició física. També es recomana fer els desplaçaments del dia a dia a peu o amb bicicleta.
4. Adoptar una posició correcta al vàter
La posició correcta per defecar és la posició a la gatzoneta, flexionant els músculs de l’abdomen. D’aquesta manera augmentem la pressió intra-abdominal afavorint l’evacuació. Ja que els nostres vàters no estan dissenyats per afavorir aquesta posició, podem ajudar-nos d’una petita banqueta que ens permeti flexionar les cames, apropant-nos més a la posició ideal.
Problemes de trànsit intestinal en nens
Quan es tracta de nens petits o nadons, és recomanable perllongar la lactància materna, ja que aquesta ajuda a un trànsit correcte i al fet que la femta siguin més tova. Un massatge abdominal suau i banys amb aigua tèbia, també poden ajudar a una correcta evacuació.
Restrenyiment en l’embaràs
Moltes dones pateixen aquest problema intestinal durant l’embaràs. Els canvis hormonals que es produeixen durant la gestació i els moviments de les vísceres per deixar espai al nadó solen arribar a alentir el procés digestiu. A mesura que l’embaràs avança, l’úter cada vegada exerceix una major pressió sobre l’intestí, dificultant el trànsit intestinal. Augmentar la ingesta d’aliments amb fibra (fruites, verdures, cereals integrals, llegums), així com augmentar la ingesta de líquids com l’aigua pot ajudar a millorar-lo.
Dieta contra el restrenyiment
L’objectiu de la dieta ha de ser:
1. Acostumar el cos a anar al bany cada dia a la mateixa hora.
El moment recomanat és el matí després d’esmorzar. És un moment fisiològicament favorable per anar al bany i acostumem a estar a casa, en territori conegut i de confort.
Quin seria per tant un bon esmorzar? Prendre un got d’aigua calenta o tèbia en dejú. L’aigua calenta ajuda a mobilitzar l’intestí. Beure un suc de taronja natural i menjar pa integral amb un raig d’oli d’oliva.
És important que el suc de taronja conservi la polpa, ja que si ho colem perdrem part de la fibra. A més, la taronja té la propietat de forçar la producció de bilis per part del fetge, aquesta bilis també aportarà un efecte laxant.
Consells alimentaris per combatre el restrenyiment Clic para tuitear2. Augmentar el volum, el pes i la hidratació de la femta.
Per això et proposo els següents consells
a) Evitar aliments astringents: arròs blanc, beguda d’arròs, poma, plàtan, te.
b) Augmentar aliments rics en fibra: pasta integral, pa integral, nous, pèsols, col, i pera.
c) Beure molt líquid, sobretot aigua.
d) Augmentar aliments colerètics: endívia, espinacs, carxofa, taronja.
e) Menjar bé i en quantitat, encara que és bastant obvi, de vegades se’ns oblida que si mengem poc evacuem poc.
3. Restablir la flora intestinal
Quan hi ha restrenyiment, diarrea o gasos sol haver-hi un desequilibri de la microbiota intestinal. Han crescut massa alguns bacteris i n’han deixat de créixer d’altres. Moltes vegades aquests desajustos vénen per:
a) Una mala alimentació amb manca de fibra (l’aliment dels bacteris intestinals).
b) Ingesta de medicaments, sobretot antibiòtics.
c) Haver passat un virus estomacal o una gastroenteritis.
La solució en aquests casos pot aconseguir-se aportant probiòtics. Què és un probiòtic? Un probiòtic és un bacteri làctic viu que ajuda al nostre organisme en les seves funcions intestinals. Podem comprar-los en forma de suplement a la farmàcia i consumir aliments fermentats.
4. Compte amb l’ús de laxants.
Els laxants solen ser un recurs habitual per a les persones que pateixen restrenyiment, però, és important intentar evitar el seu ús habitual. Els laxants actuen irritant la paret intestinal, provocant el deteriorament de la flora intestinal. A més, el seu ús prolongat provoca dependència, ja que l’intestí s’habitua a la seva presència.
Mi niño no hizo del baño hoy en tode el dia es q ayer no comio nada q puedo hacer respondame lo mas pronto posible
Hola Santa, no debes hacer nada. Es normal que algún día no vaya al baño y más después de haber comido poco el día anterior. Un saludo.
Hola, he sufrido estreñimiento desde pequeña. Hace poco fui al medíco del estomago y me mandó beber agua y tomar Agiolax (semillas de plantago) y me funciona bastante. Ahira bien, a pesar de ser un laxante natural, es peligroso el consumo de seguido?
Hola Ana, es un buen consejo. El plantago no es un laxante, es fibra soluble que te ayuda a regular sin dañar tu intestino. Un saludo.
Sufro de estreñimiento, ya no se que hacer. Me hidrato bien. Por las mañanas desayuno semillas de lino y chia trituradas en yogur.
En almuerzos y cena siempre tengo verduras, o avena o productos integrales.
El médico ya me dijo que mi dieta está bien pero sigo sin mejorar.
Hola Matias, debes valorar otras causas no alimentarias: ejercicio físico, osteopatía, rutinas a la hora de ir al baño, estreñimiento nervioso, etc. Un saludo y mucho ánimo.
hola, desde pequeña que sufro estreñimiento, hay veces que voy normal pero luego vuelvo a estar estreñida, he ido al baño pero hago poco y siento ganas pero hago poco, (cuando tenia 13 años cai al hospital por lo mismo y fue muy traumático, ahora no dejo de pensar en que me puede pasar lo mismo y tengo miedo)que me recomienda? me dicen que puede ser tanto pensar en eso, estoy muy asustada por favor necesito ayuda
Hola María José, siento y entiendo las molestias que te ocasiona el estreñimiento. Para poder ayudarte concretando más en tu situación tendrías que visitarte con nosotras en nuestro centro o de manera online. Si te interesa contáctanos y te explicaremos el coste que tiene. Un saludo.