En el meu anterior post sobre els productes ecològics vaig explicar què és un aliment eco o orgànic i com identificar-lo.
La producció d’aliments bio té com a objectiu ser respectuosa amb el medi ambient i per això es certifica amb un segell fàcil de reconèixer que atorga la Unió Europea. En aquest article vull centrar-me en els làctics ecològics com el iogurt «Las 2 vacas«.
Comencem pel principi, els aliments làctics són aquells elaborats a partir de llet d’animals mamífers com vaca, cabra o ovella. S’obtenen a través de processos de quall i fermentació. Per elaborar un formatge o un iogurt de vaca ecològic el principal és que la llet provingui de vaques ecològiques.
El iogurt és un aliment que es digereix més fàcilment que la llet gràcies a la seva acció probiòtica. És en realitat una llet fermentada, és a dir, una llet a la qual se li han afegit bacteris làctics que s’han alimentat de part del sucre de la llet deixant com a residu àcid làctic. Per aquest motiu la llet té un pH bàsic o alcalí i en canvi el iogurt és àcid. La principal característica del iogurt és que aquests bacteris segueixen vius quan el mengem, per aquest motiu és un producte que sempre ha d’estar refrigerat. En arribar a l’intestí actuen com a probiòtic, aquests bacteris treballen durant un temps per a nosaltres en la nostra microbiota intestinal.
Els làctics ecològics s'obtenen de llet procedent de vaques de ramaderia ecològica. Clic para tuitearQuè és una vaca ecològica?
És aquella que prové de ramaderia ecològica. Això vol dir que es té en compte el benestar animal. Pasturen a l’aire lliure i s’alimenten només de farratges orgànics (produïts sense herbicides). Tenen estables grans i fan exercici.
Què és un làctic ecològic?
El que està elaborat amb llet d’animals de ramaderia ecològica i on la resta ingredients, com la fruita, el sucre i els ferments utilitzats, també són eco. A més tots els processos necessaris fins a obtenir el producte final també compleixen la legislació de producció orgànica que marca la Unió Europea.
En definitiva, un iogurt eco fa servir ingredients naturals. A més, no se li afegeix res que no sigui necessari per produir el producte.
Quina és la quantitat diària de làctics recomanada?
En adults es recomana consumir entre 2-3 racions de làctics al dia.
A què equival una ració de làctics?
1 ració de lactis és igual a:
1 got de llet (200 ml.)
2 iogurts (250 gr.)
1 terrina de formatge fresc (80 gr.)
2-3 talls de formatge semicurat (40-60 gr.)
1-2 talls de formatge curat (20-30 gr.)
La qualitat de la llet ecològica
Aporta els mateixos nutrients la llet procedent de ramaderia convencional que la llet ecològica? Per començar la llet bio no conté antibiòtics i aporta nivells més baixos de pesticides.
Que les vaques de ramaderia biològica s’alimentin majoritàriament a base de pasturar en comptes de menjar pinso, aporta avantatges en els nutrients de la llet que produeixen. Sobretot la diferència està en la qualitat del greix que conté la llet. La llet orgànica té majors concentracions d’àcids grassos saludables, entre els quals destaquen els àcids grassos omega-3 i omega-6.
A més, en algun estudi s’ha pogut observar un lleuger augment de la quantitat de proteïna en la llet orgànica (aproximadament 0,1% major que en la llet convencional), també majors quantitats de vitamina E, betacarotens i antioxidants en general.
La gent ho té clar, els productes de qualitat tenen millor gust.
como es el procedimiento para sacar la leche a estos animales ecologicos?
porque no será manualmente no?
Hola Itzi. No se extrae manualmente, se hace con máquinas como en todas la granjas de vacas que se dedican a la extracción de leche a nivel industrial. Un saludo.
¡Muy interesante este artículo!
De toda la vida se ha sabido que somos lo que comemos. Muchos problemas de salud típicos de nuestros tiempos vienen causados por una mala alimentación, ¡es una buena idea volver a conectar con lo natural! 🙂 Eliminar de nuestra dieta ciertos productos químicos dañinos y tratar de comer alimentos lo más frescos posibles seguro que mejorará cómo nos sentimos, ¿no os parece?
¡Vivan los productos BIO! Y el estilo de vida saludable, ecológico y respetuoso con el medio en el que vivimos.
Gracias por esta info tan valiosa 🙂